Tuesday, March 19, 2024

RESEPI BUAH MELAKA @ONDE-ONDE

Buah melaka 

sumber resepi: che nom
sumber gambar: google


contoh gula melaka



Bila ramadan tiba,kuih ini la menjadi 'favourite' iftar . mulala godek-godek mencari resepi kan. Antara resepi terbaik kakcha selalu cuba adalah dari che' nom . bahan-bahan pun tak susah mana,nak buat pun senang .insyaa-Allah menjadi dan sedap.

  • Bahan-bahan untuk jus pandan:
    • 5-6 helai daun pandan
    • 1 1/2 cawan air
  • Bahan-bahan lain:
    • 1 cawan tepung pulut
    • 2 sudu besar tepung beras/ tepung gandum (kakcha guna tpg gandum)
    • 1/4 sudu kecil pewarna hijau
    • gula nisan/ gula melaka secukupnya

    • air rebusan secukupnya
    • 1/2 biji kelapa parut
    • garam secukup rasa

Cara Penyediaan:

doh

  1. Gunting kasar daun pandan, bland dengan air dan tapis dan ambil airnya.
  2. Masukkan tepung pulut dan tepung beras,
  3. Tuang air daun pandan sedikit demi sedikit.
  4. Masukkan pewarna hijau (optional).
  5. Uli sehingga menjadi doh dan ketepikan.
inti gula melaka
  1. Potong kepada kiub kecil gula nisan @ gula melaka.
kelapa salutan kuih
  1. Sementara itu, gaulkan kelapa parut dengan garam secukup rasa untuk membangkitkan rasa berlemak kelapa parut (boleh kukus dulu kelapa parut untuk tahan lebih lama).

cara-cara:

  1. mula-mula Panaskan air, air perlulah dalam jumlah yang banyak supaya tidak  padat sangat dan ada ruang untuk buah melaka timbul bila masak nanti.
  2. Api sederhana, tak perlu kuat sangat takut inti gula keras lagi dah terapung kat atas.
  3. ambil secubit doh, uli bulat dan leperkan.
  4. Letak gula ditengah, tutup rapat dan bulatkan sekata.masukkan ke dalam air panas .
  5. Bila dah terapung, bolehla angkat dan gaul dengan kelapa parut ketika masih lagi panas.
  6. siap.sedia untuk dimakan.

  • Tip:
  • Doh jangan sikit sangat takut pecah keluar air gula bila rebus nanti.
  • kakcha suka letak daun pandan dalam periuk air panas supaya harum wangi.

No comments:

Related Posts with Thumbnails