sumber resepi: che nom
sumber gambar: google
Bila ramadan tiba,kuih ini la menjadi 'favourite' iftar . mulala godek-godek mencari resepi kan. Antara resepi terbaik kakcha selalu cuba adalah dari che' nom . bahan-bahan pun tak susah mana,nak buat pun senang .insyaa-Allah menjadi dan sedap.
- Bahan-bahan untuk jus pandan:
- 5-6 helai daun pandan
- 1 1/2 cawan air
- Bahan-bahan lain:
- 1 cawan tepung pulut
- 2 sudu besar tepung beras/ tepung gandum (kakcha guna tpg gandum)
- 1/4 sudu kecil pewarna hijau
- gula nisan/ gula melaka secukupnya
- air rebusan secukupnya
- 1/2 biji kelapa parut
- garam secukup rasa
Cara Penyediaan:
doh
- Gunting kasar daun pandan, bland dengan air dan tapis dan ambil airnya.
- Masukkan tepung pulut dan tepung beras,
- Tuang air daun pandan sedikit demi sedikit.
- Masukkan pewarna hijau (optional).
- Uli sehingga menjadi doh dan ketepikan.
inti gula melaka
- Potong kepada kiub kecil gula nisan @ gula melaka.
kelapa salutan kuih
- Sementara itu, gaulkan kelapa parut dengan garam secukup rasa untuk membangkitkan rasa berlemak kelapa parut (boleh kukus dulu kelapa parut untuk tahan lebih lama).
cara-cara:
- mula-mula Panaskan air, air perlulah dalam jumlah yang banyak supaya tidak padat sangat dan ada ruang untuk buah melaka timbul bila masak nanti.
- Api sederhana, tak perlu kuat sangat takut inti gula keras lagi dah terapung kat atas.
- ambil secubit doh, uli bulat dan leperkan.
- Letak gula ditengah, tutup rapat dan bulatkan sekata.masukkan ke dalam air panas .
- Bila dah terapung, bolehla angkat dan gaul dengan kelapa parut ketika masih lagi panas.
- siap.sedia untuk dimakan.
- Tip:
- Doh jangan sikit sangat takut pecah keluar air gula bila rebus nanti.
- kakcha suka letak daun pandan dalam periuk air panas supaya harum wangi.
No comments:
Post a Comment